Ašota M. uznal súd vinného z vraždy Galandu a uložil mu výnimočný trest

24.04.2007 Prešov

Prešov 24. apríla (TASR) - Výnimočný trest odňatia slobody v dĺžke trvania 20 rokov uložil dnes senát Okresného súdu v Prešove Ašotovi M. Uznal ho za vinného z vraždy Františka Galandu 19. augusta 2002 v Snine.
Súd uznal za vinných aj ďalších dvoch obžalovaných súdených na slobode. Ladislavovi K. udelil trest odňatia slobody na 10 rokov a Martinovi M. na dva roky. Ašot M. má vykonať trest v tretej nápravnovýchovnej skupine, ostatní dvaja v prvej. Ladislavovi K. navyše prepadnú zbrane, ktoré mu zaistili.
Rozhodnutie prvostupňového súdu nie je zatiaľ právoplatné, Ašot M. a Ladislav K. sa po porade s obhajcami proti nemu odvolali, Martin M. a žalobca z Krajskej prokuratúry v Prešove sa vyjadria v zákonom stanovenej lehote.
Obhajca Ašota M. , exriaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Mitro pre TASR po skončení pojednávania lakonicky povedal, že využijú právo a odvolajú sa. "Budeme dokazovať, že klient je nevinný, " dodal.
Dokazovanie na hlavnom pojednávaní od začiatku decembra 2006 s prestávkami trvalo 15 dní a v odôvodnení rozsudku predseda senátu na jeho margo uviedol, že bolo "rozsiahle". Ašot M. , ktorý bude mať v máji 40 rokov a pôvodom je z Azerbajdžanu, celý čas tvrdil, že Galandu nepoznal, nestretol sa s ním počas svojho viacročného pobytu v Snine. Predseda senátu konštatoval, že na hlavnom pojednávaní sa podarilo zhromaždiť dostatok dôkazov o pravom opaku. Ašot M. Galandu poznal a aj sa mu vyhrážal. Motívom Ašotovho konania bolo odstránenie Galandu ako konkurenta v obchodovaní so zbraňami. K rozsudku o výnimočnom treste predseda senátu povedal, že senát nezistil žiadnu poľahčujúcu okolnosť pre Ašota, ktorý nevyjadril ani ľútosť a ani sa nesnažil spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.
V záverečných rečiach, ktoré odzneli na hlavnom pojednávaní vo štvrtok 19. apríla, žalobkyňa z KP navrhla súdu uznať všetkých troch vinných a udeliť im výnimočné tresty odňatia slobody - Ašotovi M. v dĺžke trvania 22 rokov, Ladislavovi K. 17 rokov a Martinovi M. 14 rokov so zaradením do tretej nápravnovýchovnej skupiny. Obhajcovia naopak žiadali senát oslobodiť svojich klientov.
Galanda bol spájaný s kriminálnym prostredím ako výpalník a aj s prejavmi organizovaného zločinu na hranici SR s Ukrajinou. Jeho vrah je doteraz neznámy. Pred vraždou boli minimálne dva útoky ne jeho osobu, pri prvom náhodný okoloidúci uvidel pod jeho autom nástražno-výbušný systém a pri druhom neznámy strelec trafil iba do karosérie auta, v ktorom sa Galanda viezol. V celej kauze vystupoval aj bývalý policajt Ladislav Libák ako jeden z hlavných vykonávateľov príkazov Ašota M. Práve jemu Ašot M. dal zbrane a poveril ho nájsť vhodné osoby na usmrtenie Galandu. Libák už nežije, po vznesení obvinenia spáchal v marci 2003 samovraždu vo vyšetrovacej väzbe.
 

Vyberte región